01.07.2024

Zerowasterka – autorka kníh pre deti o zero-waste

           Sme veľmi radi, že dnes Ti môžeme predstaviť nášho ďalšieho BHARTER Partnera. Je ňou  @zerowasterka, autorka kníh pre deti o zero-waste a spoluautorka prvej slovenskej EKO hry Planéta Zem sa usmieva. Jej knižky a hra pomáhajú deťom od útleho veku hravou formou pochopiť, prečo je tak veľmi dôležité chrániť našu planétu a svojim dielikom každý deň prispievať k jej lepšej a zelenšej budúcnosti. Koniec koncov našou budúcnosťou sú práve deti, preto je veľmi dôležité, aby čo možno najskôr pochopili, čo našej prírode škodí a čo jej naopak pomáha.

           Ako píše samotná @zerowasterka na svojom blogu, zero-waste s deťmi je široká téma - od plienok, cez oblečenie, jedlo, cestovanie, hračky až po sladkosti. To, ako knižky Planéta Zem sa usmieva pomáhajú deťom túto problematiku pochopiť, nám v rozhovore priblíži ich samotná autorka.

Ahoj, povedz nám niečo o sebe. Kto si a čomu sa venuješ?

Volám sa Danka Moderdovská, ale možno ma ľudia viac poznajú ako @zerowasterka. Venujem sa témam ako život bez odpadu, udržateľnosť a ich realita na Slovensku. Vytváram domáce video-návody, ako žiť zero-waste a tie si už samé nachádzajú cestu sociálnymi sieťami. Najviac ma však napĺňa práca s trojdielnou knižnou sériou pre deti Planéta Zem sa usmieva. Tak som si nazvala aj môj projekt. Pomocou knižiek a ich príbehov učím deti byť ohľaduplné voči sebe a voči našej krásnej planéte.

Ako vznikol Tvoj projekt a knižky Planéta Zem sa usmieva?

Projekt Planéta Zem sa usmieva vznikol podľa mňa sám od seba. Ja som len jeho prostriedok, aby sa realizoval. Zero-waste kníh pre dospelých je už dosť, pre deti a mládež zatiaľ veľmi málo, takmer nič. Chcela som vysvetliť môjmu vtedy troj-ročnému synovi, prečo chodíme zbierať odpadky a ako vznikajú. On sa pýtal, kto ich robí a prečo, čo je to plast a prečo je pre planétu škodlivý. Takže najprv bola vízia len toto všetko priblížiť môjmu synovi tak, aby tomu porozumel a vedel vnútorne spracovať. Napísala som pár príbehov, páčili sa jemu aj mne. Tak som si povedala, prečo ich neskúsiť vydať knižne.  Neskôr, keď som videla ohlas na knižku a pozvania do škôl či škôlok na eko-besiedky, tá pôvodná domáca vízia sa zmenila viac na spoločenskú. Cítim, že je potrebné hovoriť o témach životného prostredia nielen s dospelými, ale aj s tými najmenšími. Oni to chápu lepšie, ako si myslíme. Výchova k ekológii samozrejme začína u nás samých, no aj deti sú toho súčasťou a verte mi, chcú konať. Chcú, aby sa planéta Zem usmievala.

Čo sa deti z knižiek Planéta Zem sa usmieva môžu naučiť?

Naučia ich základy zero-waste bez toho, aby potrebovali prekladový slovník. Každý z príbehov sa opiera o jeden pilier zero-waste – znova využi, zamietni, zredukuj, recykluj a kompostuj. Napríklad v jednotke sa učia niečo o eko nakupovaní a komposte, v dvojke o šetrení vody a v trojke je hlavnou témou dopad rýchlej módy a textilného priemyslu na planétu či eko cestovanie. Knižky riešia samozrejme aj správne recyklovanie. Deti sa naučia nové pojmy ako kompost, dažďová voda, second hand, toxický, batérie a podobne. Budú im rozumieť a budú ich vedieť používať. Získajú aj praktické zručnosti, pretože každý príbeh knižky obsahuje kreslené návody na tvorivé eko-dielničky. Vyrobené veci z nich môžu aktívne využívať. Deti sa dobre zabavia a podporia tak rozvoj svojich motorických zručností.

Čím sú knižky jedinečné?

Sú jediné na Slovensku, ktoré sa venujú téme zero-waste z pohľadu detí a pre deti. Knižky sú vytlačené na 100% recyklovanom papieri na Slovensku. Makety ilustrácií sú vyrobené ručne zo zbytkových materiálov študentov VŠVU, takže podporujú myšlienku zero-waste.

Čo je podľa Teba najväčšou výhodou Tvojich knižiek?

Jednoduchosť príbehov je veľkým plusom pre deti. Komplikované témy sú zrozumiteľne a hlavne jednoducho vysvetlené príbehom s dobrým koncom. Témy sa deťom sprostredkujú, ale nezaťažia ich. Je dôležité nevytvárať im zbytočný odpad v hlavičkách. Verím, že podstatu ekológie a zero-waste pochopia. Hlavne nech príjmu hlavnú myšlienku cez srdce a to im samé ukáže tú správnu cestu.

Čo Ťa inšpirovalo pri tvorbe príbehov?

Reálnosť príbehov napomáha chápaniu, že to nie je rozprávka, ale deje sa to naozaj. Príbehy sú písané na základe skutočných udalostí z mojej rodiny a rodín priateľov. Keď som si zabudla nákupnú tašku a látkové vrecká, utekali sme so synčekom takmer z polky cesty späť domov, lebo podľa neho by bola planéta smutná, keby sme nakupovali do mikroténových sáčikov. Nedalo sa nič robiť, iba sa vrátiť po tie naše tašky. Do príbehov som vpísala aj babku Kláru, ktorá je veľmi obľúbená postavička. Je napísaná podľa mojej mamy, ktorá naozaj žije na dedine a má v záhrade kompostovisko. Chodí všade na bicykli a na polievanie používa dažďovú vodu. O tom, že je zero-wasterka ani nevie, ale stala sa z nej známa babka, ktorá robí dobré veci pre planétu a vysvetľuje to deťom.

Čo Ťa na tom celom najviac baví?

Rada píšem a rada chodím s knižkami do škôl, škôlok či knižníc. Deti sú vnímavé a tvorivé. Každá návšteva a každé stretnutie je iné. Baví ma to rozvíjať a tvoriť ďalej. To najzaujímavejšie pre mňa je, že deti mi nekladú otázky. Už som si zvykla, že som to ja, čo sa pýtam ich.  O tom to celé nakoniec je. My im máme dať návod, ako robiť veci lepšie. Oni s láskou budú chrániť našu planétu a budú sa k nej chovať lepšie, ale potrebujú naše vedenie. Preto je na nás, aby sme im ho dali. A to čo najskôr!

Ďakujeme pekne Danke Zerowasterke za rozhovor a predstavenie jej knižiek Planéta Zem sa usmieva, ktoré spolu s jej ďalšími produktami nájdeš na webstránke www.planetazemsausmieva.sk.

Sledovať ju môžeš na Instagrame alebo Facebooku.

Pridaj sa k nám aj Ty, vymieňaj si v BHARTER komunite spolu s nami nielen veci, ale aj myšlienky a hodnoty. Zaregistruj sa na BHARTERi.

Tešíme sa na Teba!

Redakcia a tím BHARTER

Mohlo by Ťa zaujímať