02.09.2024

Včelobal - ekologické voskové obaly, vďaka ktorým sa raz a navždy zbavíš plastových vreciek

           Dnes Ti predstavíme slovenskú značku Včelobal, ktorá sa stala našim úplne prvým BHARTER Partnerom. Včelobal ponúka opakovane použiteľné ekologické obrúsky vyrobené z kvalitnej bavlny a včelieho vosku. Potešia Ťa hravým dizajnom, trvácnosťou a ekologickosťou. Ide o stopercentne prírodné obaly, ktoré sú znova použiteľné, umývateľné, kompostovateľné a najmä vyrobené lokálne, u nás na Slovensku, ručne a s láskou.

           Za vznikom Včelobalu stojí pár nadšencov – Martin a Martina, ako aj ich rodina a priatelia, ktorí veria, že svojou kvapkou v mori prispejú ku krajšiemu svetu. Láska k prírode, ručnej práci a vízia zmeny boli impulzy, ktoré ich viedli k prvým voskovým obalom a neskôr k založeniu značky Včelobal. Martin a Martina nám poskytli rozhovor, v ktorom nám sami predstavia svoje jedinečné výrobky.

Čo vás inšpirovalo pri založení Včelobalu?

Ovplyvnili nás pešie a cyklistické cesty po Slovensku a neskôr po iných kútoch sveta. Počas mesiacov strávených na bicykloch sme prechádzali krásnymi, no zúboženými miestami. Takmer všade sme sa stretávali so zvyškami obalov z potravín, kozmetiky, pet fľašami... Po návrate domov z jedného dlhšieho výletu v Ázii mi (Martinovi) udreli do oka voskové obaly, ako ekologickejšie riešenie na cesty pre nás, aj našu rodinu. Zbavili sme sa vďaka nim zásuviek plných vreciek z rožkov a zeleniny. Martine na nich zase učarovala vôňa vosku a pri výrobe najmä hra s dizajnom.

Prečo používať voskové obaly a aké sú ich výhody?

Pretože sú ekologické a neprispievajú k množeniu nerecyklovateľného plastu, ktorého je už aj tak dosť. Používaním včelobalu nevytvárame na rozdiel napríklad od potravinovej fólie žiaden odpad. Pri správnej starostlivosti vydrží zhruba 1 rok a po tomto čase sa dá opäť obnoviť vďaka čomu vydržia ďalší rok, alebo skompostovať, prípadne použiť ako podpaľač. Je voňavý, multifunkčný, uchová potraviny čerstvé. Včelí vosk má navyše prirodzene antibakteriálne a antimykotické vlastnosti.  Navyše si myslíme, že je príjemnejšie si jedlo baliť do prírodného obalu, než do plastu. Včelobal umožňuje potravinám dýchať, no zároveň zabráni ich vysušeniu. V neposlednom rade je pekný – tvorenie zaujímavých vzorov nás nikdy neprestane baviť :)

Čo všetko u vás zákazníci môžu nájsť?

Náš pôvodný sortiment tvorili len voskové obaly, neskôr sme sortiment rozšírili o vrecká. Na chlieb sú skutočne praktické. Medzi novšie prírastky patrí Ecopal – prírodný ekologický podpaľač vyrobený z nepotrebného materiálu pri výrobe včelobalov. Ďalej ponúkame Včelopravára, teda kúsky namiešanej voskovej zmesi, ktorou si zákazníci môžu doma jednoducho obal obnoviť a predĺžiť tak životnosť svojich včelobalov. Novinkou je u nás kreatívny set. Zákazníci v ňom nájdu všetko, čo na výrobu obalov doma treba a k tomu aj štetce a farby na látku, aby si mohli vytvoriť svoj vlastný originálny kúsok. A keďže minulý rok bol naozaj plodný, konečne máme aj niečo pre vegánov – obaly zo sójového vosku.

Na čo ste najviac hrdí a chcete, aby o tom vaši zákazníci a potenciálni zákazníci vedeli?

Tešíme sa, že vieme ponúknuť včelobaly z kvalitných surovín, organickej bavlny, čistého včelieho vosku a lokálneho oleja. Taktiež nám dáva zmysel výrobky vyrábať ručne, za pomoci sociálne slabších ľudí. Každý kúsok je tak unikát. Veľkú radosť máme z našich autorských dizajnov, ale aj spoluprác s grafikmi, s ktorými sme vytvorili krásne kolekcie, venované podpore a ochrane prírody.

Ako vaše produkty prispievajú k zelenšej planéte?

Cieľom voskových obrúskov je zmena návykov z plastových pomocníkov na prírodných, znovu použiteľných a najmä kompostovateľných v každej domácnosti. Veríme, že ľudia čoraz viac v každodennom živote uprednostňujú riešenia, ktoré sú ohľaduplné k nášmu životnému prostrediu. Áno, často je to náročnejšia cesta než tá, ktorú ponúka bežný konzumný spôsob života, no je to naozaj život?

Odkiaľ pochádza vosk, ktorý používate pri výrobe obalov?

Sami včelári nie sme, aj keď radi by sme sa včeliemu životu venovali intenzívnejšie, avšak teraz máme doma malých loptošov a toho času navyše popri včelobale je ako šafranu. Vosk máme od niekoľkých včelárskych rodín zo Záhoria ale aj  južného Slovenska.

Aký máte postoj k včelám resp. opeľovačom v ohrození? Podporujete nejakým spôsobom ochranu včiel?

Áno, správa o úbytku hmyzu o takmer 70 % za posledných tridsať rokov, teda za náš život, je alarmujúca. Dotýka sa aj včeličiek. Snažíme sa na komunikačnej úrovni zlepšovať povedomie o prírode, ku ktorej veríme, že ešte dlho budú patriť aj včely.

Akým spôsobom prispievate k zelenšej budúcnosti v osobnom živote počas všedného dňa?

Kde začať, v kuchyni? Používame čistiace a umývacie prírodné prostriedky od slovenských značiek alebo prírodnú lufu na umývanie riadu. Elektronické zariadenia sa snažíme využívať čo najdlhšie. Detské hračky opravujeme a lepíme snáď každý týždeň. Veľa chodievame na bicykloch. Oblečenie najmä pre deti riešime výmenou s kamarátmi alebo bazármi. Keď si kupujeme nové veci a môžeme si to dovoliť, snažíme sa brať do úvahy materiály a funkčnosť produktu.

Ďakujeme Martinovi a Martinke za rozhovor, priblíženie ich príbehu, predstavenie krásneho projektu a informácie o ich produktoch. Ak Ťa tieto produkty zaujali, viac o ich 100 % prírodných obaloch Včelobal sa dozvieš na www.vcelobal.sk.

Sledovať ich môžeš na Instagrame alebo Facebooku.

Pridaj sa k nám aj Ty, vymieňaj si v BHARTER komunite spolu s nami nielen veci, ale aj myšlienky a hodnoty. Zaregistruj sa ešte dnes.

Tešíme sa na Teba!

Redakcia a tím BHARTER

Mohlo by Ťa zaujímať