30.05.2024

ROZHOVOR SO ZAKLADATEĽMI BHARTERU

               BHARTER je výtvorom dvoch mladých Slovákov, manželov Lucie a Mareka, ktorí sa pre svoju lásku k prírode a našej planéte rozhodli inšpirovať ostatných k tomu, aby prehodnotili svoj postoj k nepotrebných veciam a odpadu. Miesto vyhadzovania Ti totiž BHARTER umožňuje vymeniť nepotrebné veci za potrebné, vďaka čomu nešetríš len svoju peňaženku ale aj planétu. V tomto rozhovore nám sami zakladatelia priblížia, čo je BHARTER, aká je jeho vízia a ciele i to,  čo ich k založeniu tohto jedinečného online portálu inšpirovalo.

Na začiatok nám povedzte niečo o sebe.

LUCIA: Sme manželia Lucia a Marek, dvaja spoluzakladatelia startupu BHARTER, prvého online portálu na swapovanie. Od detstva som bola starými rodičmi vedená k láske k prírode. Preto od malička žijem život s ohľadom na životné prostredie. K ekologickejšiemu spôsobu života som sa vždy usilovala inšpirovať aj svoje okolie, a práve vďaka tejto mojej snahe vznikol aj BHARTER. Je to slovenský projekt, ktorý má slúžiť ľudom ako nástroj, pomocou ktorého môžu v každodennom živote priložiť ruku k dielu – eliminovať produkciu odpadu, teda pomôcť planéte a pritom aj iným.

Čo je BHARTER?

MAREK: BHARTER je prvý online portál na swapovanie. Je to užitočný, zelený portál, vďaka ktorému môžete ušetriť planétu, aj svoju peňaženku. Náš portál www.bharter.sk  je inzertným miestom pre nefinančnú ponuku a dopyt. Vďaka BHARTERu môžete získavať nové veci, a pritom neminúť ani cent, pomáhať iným a zároveň žiť udržateľnejšie.

Ako vznikol nápad založiť BHARTER? V akom momente ste sa rozhodli, že chcete ľudí inšpirovať k tomu, aby žili ekologickejšie?

MAREK: Od detstva si pamätám, ako na mieste, kde sme obaja vyrastali, pravidelne mesto pristavovalo veľké kontajnery na jarné a jesenné upratovanie. Zakaždým nás oboch fascinovalo, ako boli vždy hneď plné. Rozmýšľali sme nad tým, prečo ľudia vyhadzujú také veľké množstvo stále použiteľných vecí. Toto trápilo najmä Lucku, ktorá začala uvažovať nad tým, čo by sme s tým mohli urobiť. V tom čase často swapovala, a to ma inšpirovalo. Navrhol som jej, aby sme si založili vlastnú platformu na swapovanie.

LUCIA:  Moja prvá reakcia bola hlasný smiech. Myslela som si, že si robí srandu. Keď som pochopila, že to myslí vážne, prišli hneď pocity obrovského strachu a neistoty. Nápad som preto najskôr zavrhla. Ďalšie dni mi to však stále vŕtalo v hlave.

Keďže sa obaja pohybujeme v oblasti technológií, uvedomila som si, že všetky naše doterajšie skúsenosti sú ideálne na to, aby sme niečo také zvládli. Vtedy mi došlo, že musíme konať. Uvedomila som, že to je presne ten spôsob, ako vieme ľudí motivovať ku zmene, ako vieme zmeniť pohľad ľudí na konzumnú dobu a znížiť produkciu odpadu. A tak začali vznikať prvé čmáranice v zošite. A po vyše dvoch rokoch na to, ta-dáá! Vitajte na BHARTERi :)

Aká je vízia projektu BHARTER?

LUCIA: Projekt vznikol, pretože chceme inšpirovať ľudí, ukázať im, že sa to dá aj inak. BHARTER umožňuje spraviť niečo pre lepší zajtrajšok každému z nás už dnes. Týmto projektom chceme ukázať, že nám ako spoločnosti záleží na lepšom zajtrajšku, či už kvôli nám samotným alebo ďalším generáciám. Máme ambíciu vzbudiť v ľuďoch väčší záujem o environmentálne zmeny a ekológiu. Chceme podporiť cirkulárnu ekonomiku na Slovensku, prispieť k zmene vnímania spotreby materiálnych vecí, etiky a vnímaniu technológií. Chceme oživiť čaro komunít, a to zábavným spôsobom.

Aké sú ciele projektu?

MAREK: Hlavným cieľom je prispieť k udržateľnejšiemu vývoju spoločnosti, a to tak, že:

-šetrí planétu (aj peňaženku)

-pomáha ľudom aj zvieratám

-zbližuje ľudí s víziou lepšej budúcnosti

Čo všetko môžu používatelia robiť na BHARTERi?

MAREK: Stačí sa bezplatne zaregistrovať na www.bharter.sk a používatelia si môžu swapovať, darovať, prijímať, či hľadať veci, ktoré potrebujú. Zároveň sa môžu u nás vzdelávať o enviro témach, spoznať zaujímavé slovenské eco-friendly projekty, či sa inšpirovať.

Viac o tom, ako BHARTER funguje sa dozviete na podstránke Ako na to.

Aké sú hlavné výhody BHARTERu?

LUCIA: BHARTER prináša nový, jednoduchý proces interakcie medzi používateľmi formou integrovaného chatu, ktorý umožňuje efektívnu a bezpečnú komunikáciu medzi ľuďmi. Hlavnou výhodou BHARTERu je aj používateľský profil, vďaka ktorému majú ľudia svoje inzeráty a ich správu pod palcom. Poskytuje efektívne vyhľadávanie vďaka kategóriám a tagom.  Veľkou pridanou hodnotou je zodpovedná komunita ľudí, ktorí majú rovnaký cieľ – žiť udržateľnejšie a inšpirovať k tomu aj svoje okolie. Budeme sa tešiť na každého nového Bharťáka. Zmena začína dnes!

           Pridaj sa k nám a vymieňaj si v BHARTER komunite spolu s nami nielen veci, ale aj myšlienky a hodnoty. Pridaj sa do BHARTER komunity prihlásením TU.

Tešíme sa na Teba!

Annie a tím BHARTER

Mohlo by Ťa zaujímať