01.10.2024

Inštitút cirkulárnej ekonomiky – pre cirkulárny svet, kde sa šetria zdroje

           V dnešnom rozhovore si predstavíme neziskovú organizáciu INCIEN, ktorej cieľom je pomáhať ľudom, firmám či samosprávam šetriť prírodné zdroje a hľadať inovatívne riešenia v oblasti prechodu na obehové hospodárstvo.

           Veronika z tímu INCIEN Ti v rozhovore priblíži, čo je cirkulárna ekonomika, a prečo je dôležitá aj pri ochrane životného prostredia. Veroniky sme sa ďalej pýtali na to, ako je na tom s odpadmi a cirkulárnou ekonomikou Slovensko alebo na aspekty, ktoré sú kľúčové pre budúcnosť cirkulárnej ekonomiky nielen na Slovensku.

Ahoj, prosím predstav sa a povedz nám, koho zastupuješ.

Volám sa Veronika Hagovská a som súčasťou skvelého INCIEN tímu. Mojou úlohou sú primárne koncepty a projekty cirkulárnej ekonomiky pre rôzne subjekty.

Čomu sa venuje INCIEN?

Inštitút cirkulárnej ekonomiky, o. z., (INCIEN) je nezisková organizácia, ktorá je zameraná na vývoj riešení v oblasti prechodu na obehové hospodárstvo. INCIEN spolupracuje na projektoch, ktoré predstavujú prechod z lineárneho systému ekonomiky na cirkulárny. Základnou snahou INCIENu je spolupracovať s výskumnými ale aj štátnymi inštitúciami, s neziskovým sektorom a odborníkmi v rôznych oblastiach, a tak spoločne hľadať udržateľnú cestu z environmentálneho ale aj z ekonomického pohľadu a zapojenia obyvateľstva.

Čo je vašou misiou?

Našou misiou v INCIENe je, aby sa cirkulárna ekonomika stala efektívnym nástrojom pre boj s klimatickou krízou, krízou biodiverzity, znečistenia životného prostredia a zdrojov. Uvedomujeme si, že je potrebná veľká a koncepčná zmena naprieč celou spoločnosťou a jej nastavením.

Mohla by si nám prosím, jednoducho vysvetliť koncept cirkulárnej ekonomiky, ako pre laika?

Cirkulárna ekonomika sa snaží využiť to, čo už je raz v obehu na maximum a na konci životnosti využívať aj odpady ako zdroj surovín. Cirkulárna ekonomika je opakom lineárnej ekonomiky, na základe ktorej, žiaľ, stále funguje väčšina svetových ekonomík. Medzi hlavné črty cirkulárneho systému patrí využívanie ob­noviteľných zdrojov energie, prenájom, zdieľanie, podpora lokálneho obchodu, ekoinovácie, či eko­dizajn. Prioritou v cirkulárnom systéme sú pro­dukty s dlhou životnosťou využívané dlhodobo. Sú vnímané a navrhované ako úložiská surovín.

Prečo je dôležité aplikovať cirkulárnu ekonomiku do praxe a aký to má vplyv na udržateľný rozvoj a ochranu životného prostredia?

Cirkulárna ekonomika môže pomôcť nielen riešiť príčiny a dôsledky zmeny klímy, ale aj napĺňať ďalšie ciele trvalo udržateľného rozvoja OSN. Ukázalo sa, že rámec cirkulárnej ekonomiky môže zlepšiť kvalitu ovzdušia, znížiť znečistenie vody a chrániť biodiverzitu. Dnešné úsilie v boji proti klimatickej zmene sa zameriava najmä na rozhodujúcu úlohu obnoviteľných zdrojov energie a opatrení na zvýšenie energetickej účinnosti. Splnenie klimatických cieľov si však bude vyžadovať aj riešenie zvyšných 45 % emisií spojených s výrobou výrobkov. A práve cirkulárna ekonomika ponúka systémový a nákladovo efektívny prístup k riešeniu tejto výzvy.

Ako je na tom Slovensko v porovnaní so svetom?

Miera obehového využívania materiálov bola v roku 2022 na Slovensku 11,2 % (European, 2022). Svet bol za rok 2023 cirkulárny na úrovni 7,2 % (Circularity, 2024). To znamená, že sa žiaľ stále primárne spoliehame na nové materiály. V roku 2018 to bolo 9,1 % a ako vidíme, z roka na rok klesá, takže trend celosvetovej cirkularity sa neuberá tým správnym smerom. Zatiaľ čo ťažba a spracovanie prírodných zdrojov sa za posledné dve desaťročia zrýchlili a predstavujú viac ako 90 % našej straty biodiverzity a približne polovicu našich vplyvov na zmenu klímy.

Môžeš nám prosím uviesť príklad INCIEN projektu, ktorý ilustruje prínosy cirkulárnej ekonomiky?

Prioritou INCIENu je budovanie odborných kapacít v oblasti cirkulárnej ekonomiky, mapovanie rôznych legislatívnych a technických nástrojov ako môžeme cirkularitu na Slovensku rozvíjať. Robíme preto vzdelávacie aktivity, pripravujeme štúdie a publikácie, spolupracujeme s dôležitými stakeholdermi, robíme osvetu. Ak by som však mala vybrať dva projekty, ktoré by laickej verejnosti bližšie priblížili princípy cirkulárnej ekonomiky, vybrala by som MIESTA „PREČ“Cirkulárne mapy.

Miesta Preč = Ide o projekt, ktorý pôvodne vznikol so zámerom poukázať na realitu, že ľudia často neprijímajú zodpovednosť za tvorbu odpadu, ich vzťah s odpadom končí v bode jeho vyhodenia do smetného koša. Majú pocit, že odpad zmizne na miesta preč. Preto sa INCIEN rozhodol vytvoriť kampaň MIESTA „PREČ“ – mapu miest, kde sa náš odpad stráca.

Cirkulárne mapy = Potrebujete vedieť kde nájdete bezobalové obchody, komunitné kompostoviská, požičovne, opravovne, krajčírstva, miesta, kde môžete odovzdať použité zubné kefky? Pozrite si cirkulárne mapy slovenských miest. 

Čo sú najväčšie výzvy, ktorým v rámci odpadov na Slovensku čelíme?

Ak je otázka smerovaná na odpady, tak medzi veľké výzvy, ktorým na Slovensku čelíme, patrí napríklad stále vysoký podiel skládkovania komunálnych odpadov – až 39,3 % podľa Správy o stave životného prostredia na Slovensku za rok 2022. Cieľom v oblasti komunálneho odpadu je znížiť mieru jeho skládkovania na menej ako 25 % do roku 2035.

Ďalším cieľom v tejto oblasti je zvýšiť mieru recyklácie komunálneho odpadu, vrátane jeho prípravy na opätovné použitie na 60 % do roku 2030. Na dosiahnutie cieľa je potrebné, aby miera recyklácie komunálnych odpadov aj naďalej rástla. Medzi ďalšie aktuálne výzvy môžeme zaradiť napríklad zavedenie mechanicko – biologickej úpravy odpadu a rozšírenie triedenia odpadov o zložku textil.

Pokiaľ sa pozrieme na výzvy širšie, z hľadiska cirkulárnej ekonomiky (t.j. obehového hospodárstva), tak by sme sa mali zamerať na využívanie ekonomických nástrojov podporujúcich udržateľnú spotrebu a výrobu. Rovnako aj na sektor stavebníctva a hodnotový reťazec potravín a iného bioodpadu ako prioritné oblasti s mimoriadne veľkým potenciálom pre efektívne využívanie zdrojov a obehové hospodárstvo.

Viem, že sa často zúčastňuješ na exkurziách. O aké exkurzie ide a čo Ťa počas nich možno najviac prekvapilo?

Exkurzie, ktoré robí INCIEN sú väčšinou organizované pod záštitou nášho projektu Trash Tour, cieľom tejto aktivity je previesť odbornú verejnosť praxou a širšej verejnosti ukázať zákulisia odpadového hospodárstva. Takouto formou aktívnej účasti na tzv. ceste odpadu/suroviny, sa účastníci zúčastnia na aktívnej diskusii s profesionálmi, technológmi a pracovníkmi na vybraných prevádzkach. Tieto exkurzie mi ukazujú, že stále máme ako štát, ale aj jednotlivci, čo zlepšovať. Keďže cirkulárna ekonomika nie je len o odpade, od tohto roka sme naše exkurzie začali zameriavať viac na celkový koncept cirkularity v prevádzkach. Príjemne ma vždy dokáže prekvapiť, aké dobré príklady praxe na Slovensku máme. Prevádzky, kam chodíme, naozaj ukazujú, že fungovať inovatívne a cirkulárne sa dá. Stoja za nimi vždy veľmi odhodlaní a vytrvalí ľudia, ktorí chcú zlepšiť fungovanie odpadového hospodárstva a cirkulárnej ekonomiky na Slovensku.

Môže sa na takúto exkurziu dostať aj „bežný človek“?

Áno, na naše Trash Tours sa môže dostať aj laická verejnosť. Nie je to často, ale možné to je. Odporúčam sledovať naše sociálne siete a odoberať náš newsletter. Kapacita býva vždy limitovaná. V prípade záujmu vieme zorganizovať exkurziu napríklad aj pre firmy. Stačí sa nám ozvať a verím, že sa dohodneme.

Aké aspekty považuješ za kľúčové pre budúcnosť cirkulárnej ekonomiky?

Myslím si, že je veľmi dôležité cirkulárnu ekonomiku vnímať ako príležitosť a pozrieť sa aj na cirkulárne biznis modely ako niečo, čo vie podnikom prinášať nové možnosti.  Aplikovanie princípov cirkularity do fungovania samospráv má tiež veľmi významnú úlohu. Cirkulárna ekonomika nám navyše vie veľmi efektívne pomôcť aj v boji s klimatickou zmenou.

Vieš nám prosím priblížiť, aké sú plány a ciele v oblasti cirkulárnej ekonomiky do budúcna u nás, na Slovensku?

Na Slovensku máme vypracovanú tzv. cestovnú mapu pre obehové hospodárstvo, ktorá zadefinovala tri prioritné oblasti, ktoré sú pre Slovensko kľúčové: ekonomické nástroje pre udržateľnú spotrebu a výrobu, sektor stavebníctva, hodnotový reťazec potravín a bioodpadu. Na európskej úrovni sa prijímajú a tvoria dôležité nariadenia, ktoré pomáhajú s efektívnym prechodom na obehové hospodárstvo a zároveň chránia spotrebiteľa (napríklad právo na opravu a pod.). Z globálneho hľadiska je naďalej veľkou prioritou obehové hospodárstvo, najmä digitálny pasport produktov, greenwashing, bioekonomika, dekarbonizácia, efektívne využívanie zdrojov a výroba čistých technológií. Veľký dôraz bude aj na udržateľný potravinový systém a odolnosť voči globálnym krízam.

Na čo ste najviac hrdé a chceli by ste, aby o tom vedelo čo najviac ľudí?

Dovolím si tvrdiť, že sme hrdé na každú našu iniciatívu, najmä naše vzdelávacie projekty a aktivity, ktorými pomáhame budovať na Slovensku kapacity v oblasti cirkulárnej ekonomiky. Nesmiernu radosť nám robí, keď môžeme vzdelávať aj mladú generáciu a keď vidíme, ako aplikujú získané vedomosti do svojho fungovania a následne vďaka tomu ovplyvnia aj svoje okolie. Samozrejme sme hrdé aj na to, že INCIEN je považovaný za odbornú organizáciu a že môžeme byť súčasťou rôznych významných platforiem nielen na Slovensku, ale aj na Európskej úrovni, napr. European Environmental Bureau, European Climate Pact.

Čo by si chcela odkázať ľuďom, ktorí chcú priložiť ruku k dielu?

Myslím si, že je veľmi dôležité, aby každý prispel svojou troškou. Každý z nás robí niečo iné a je dobrý v niečom inom a spoločne dokážeme prispieť k toľko potrebnej zmene nášho celospoločenského fungovania smerom k udržateľnosti. Je naozaj veľmi dôležité byť aktívny a zapájať sa, kriticky myslieť a pracovať s faktami. V neposlednom rade je dôležité byť vytrvalý a nevzdávať sa. Na záver spomeniem jeden z mojich najobľúbenejších citátov: “We won't have a society if we destroy the environment.” ― Margaret Mead

           Veronika nám priblížila INCIEN, neziskovú organizáciu, o ktorej sa viac dočítaš na www.incien.sk. Sledovať ich môžeš na Instagrame či Facebooku alebo Linkedine. Ďakujeme pekne Veronike za prínosný rozhovor a prehľad o aktuálnej situácií a vývoji cirkulárnej ekonomiky nielen na Slovensku.

Pridaj sa k nám aj Ty, vymieňaj si v BHARTER komunite spolu s nami nielen veci, ale aj myšlienky a hodnoty. Zaregistruj sa ešte dnes a pridaj sa k BHARTER komunite.

Tešíme sa na Teba!

Redakcia a tím BHARTER

Zdroje:

Circularity Gap Report 2024:

https://www.circularity-gap.world/2024

European innovation scoreboard 2022:

https://research-and-innovation.ec.europa.eu/knowledge-publications-tools-and-data/publications/all-publications/european-innovation-scoreboard-2022_en

Správa o stave životného prostredia Slovenskej republiky v roku 2022:

https://www.enviroportal.sk/spravy/detail/11841

Mohlo by Ťa zaujímať