16.09.2024

Ako môžeš pomocou cirkulárnej ekonomiky prispieť k zelenšej budúcnosti?

          Žijeme v dobe, kedy sa už nemožno tváriť, že klimatická kríza neexistuje. Klimatické zmeny a vplyv ľudskej činnosti na životné prostredie už viac nemôžme ignorovať. Napriek tomu, že vplyv klimatických zmien začíname pomaly všetci pociťovať, stále nie je nič stratené a existuje mnoho spôsobov, ako môžeme my všetci pomôcť situáciu zlepšiť. Jedným z nich je aj koncept cirkulárnej ekonomiky, ktorý si predstavíme v dnešnom článku. Vďaka BHARTERu sa môžeš aj Ty zapojiť do tohto ekonomického modelu a prispieť k zelenšej budúcnosti nás všetkých.

Čo je  cirkulárna ekonomika?

          Cirkulárna ekonomika alebo obehové hospodárstvo je ekonomický model, ktorý uprednostňuje opätovné využívanie materiálov a produktov ich vracaním späť do výrobného procesu. Týmto spôsobom sa radikálne znižuje produkovaný odpad ale i spotreba energie potrebnej na výrobu nových vstupov do výroby a celkové náklady.[1]

Na rozdiel od tradičného modelu lineárnej ekonomiky, ktorý funguje na jednoduchom princípe – získať materiály, vyrobiť produkt, spotrebovať/predať a zbaviť sa odpadu – je model cirkulárnej ekonomiky z dlhodobého hľadiska oveľa udržateľnejší. Kladie totiž dôraz na minimalizovanie odpadu, čo najvyššiu možnú využiteľnosť produktov a najefektívnejšie využívanie zdrojov. Cirkulárna ekonomika tak znižuje nielen dopad výroby na životné prostredie, ale zároveň prispieva k ekonomickému rastu krajiny a dokáže vytvárať aj nové pracovné miesta. Vďaka cirkulárnej ekonomike tak môžeme budovať odolnejšiu a udržateľnejšiu budúcnosť pre nás všetkých.

Swapovanie a cirkulárna ekonomika – Prilož ruku k dielu

          Zaujal Ťa koncept cirkulárnej ekonomiky a pýtaš sa, ako sa stať jej súčasťou? Jednoducho, pridaj s k nám a začni swapovať! Swapovanie je dôležitou súčasťou cirkulárnej ekonomiky. Ide o jednoduchý koncept výmeny produktov a vecí medzi ľuďmi, teda bartrový obchod. Vymenené veci tak neskončia po určitej dobe používania v koši, ale zostávajú v obehu a dostávajú novú šancu na život. Vďaka tomu sa znižuje dopyt po nových produktoch a tým aj Tvoja environmentálna stopa. Čo to znamená v praxi? Začneš viac swapovať, nebudeš tvoriť zbytočný odpad a vyhadzovať veci, ktoré sa dajú ešte využiť, a budeš menej nakupovať nové veci.

Swapovanie má však výhod oveľa viac. Nielenže predlžuje životnosť produktov a znižuje potrebu získavania nových materiálov, no môže Ti pomôcť ušetriť aj financie. Vďaka swapovaniu môžeš totiž získať veci, ktoré potrebuješ, bez potreby platenia. Okrem toho sa môžeš pri dohodnutej osobnej výmene zoznámiť s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi a posilňovať tak svoje komunitné väzby.

BHARTER zrealizuje v októbri prvý Žiacky aštudentský SWAP v spolupráci s KOLO Karlova Ves a Hlavným mestom Bratislava.

          Spoločne spájame sily a komunity, aby sme posilnili myšlienku opätovného použitia nepotrebných, no stále pekných a funkčných vecí. SWAP bude zameraný na výmenu predmetov užitočných pre deti a študentov a bude sa konať v sobotu 5. októbra 2024, od 10:00 do 16:00, v novootvorenom re-use centre KOLO Karlova Ves na Jurigovom námestí.  Príď si na našom SWAPe vymeniť školské pomôcky, športové náčinie, knihy, hračky, hudobné nástroje, vybavenie internátnych kuchyniek či izieb a doplnky pre deti a mládež. Na SWAP budeš môcť prísť a priniesť veci kedykoľvek v čase jeho trvania. Viac info o Žiackom a študentskom SWAPe nájdeš tu.

          My v BHARTERi sme hrdí na to, že sa aktívne zúčastňujeme a prispievame k cirkulárnej ekonomike na Slovensku, pomáhame znižovať tvorbu odpadu, šetriť prírodné zdroje a životné prostredie.

Swapovanie je jednoduchý a účinný spôsob, ako môžeš k tomuto prispieť aj Ty a s portálom, ako je BHARTER, to nebolo nikdy  jednoduchšie.

Pridaj sa k nám a pomôž nám dosiahnuť zmenu! Zaregistruj sa na BHARTERi. Každý krok, ktorým prispeješ k ochrane našej planéty, sa počíta!

Tešíme sa na Teba!

Annie a tím BHARTER


[1] Viac sa dočítaš v materiáloch nášho BHARTER partnera INCIEN: https://www.incien.sk/wp-content/uploads/2019/01/Bro%C5%BE%C3%BAra-o-cirkul%C3%A1rnej-ekonomike-na-Slovensku-v-roku-2018-Cyan.pdf

Mohlo by Ťa zaujímať